[mindfulness] en català

Minfulness Sensible al Trauma

El Mindfulness Sensible al Trauma és una pràctica de mindfulness adaptada específicament per a persones que han experimentat trauma.

L’enfocament se centra a crear un espai segur perquè la persona explori la seva experiència interna sense sentir-se aclaparada per les emocions o sensacions corporals associades amb el trauma i que poden sorgir en determinats moments de la pràctica de l’Atenció Plena.

El Mindfulness Sensible al Trauma es basa en la idea que el trauma pot ser experimentat com una sensació de dissociació o desconnexió del present, cosa que pot impedir que la persona se senti arrelada al seu cos i pugui explorar amb comoditat i seguretat el moment present.

La pràctica del Mindfulness ajuda la persona a sentir-se més present i conscient de les seves experiències internes, permetent-li desenvolupar una major capacitat per regular les emocions i respondre a l’estrès de manera més efectiva.

Però si les propostes de meditacions que es fan no estan adaptades a les necessitats específiques de la persona, pot arribar a ser perjudicial i retraumatitzant.

El Mindfulness Sensible al Trauma pretén evitar que això passi i oferir un espai de seguretat i especialment adaptat perquè la pràctica sigui segura i profitosa.

Algunes tècniques específiques que s’utilitzen al Mindfulness Sensible al Trauma inclouen l’atenció plena del cos, la respiració conscient i l’exploració de les emocions i sensacions corporals sense jutjar-les o evitar-les.

Aquestes pràctiques, ajustades amb cura, poden ajudar la persona a desenvolupar una major resiliència emocional i una sensació de seguretat i connexió amb el moment present.

D'on sorgeix la necessitat de valorar si he patit Trauma i si és bo o no per a mi practicar l'Atenció Plena?

Mindfulness sensible al trauma

Moltes persones que han experimentat traumes poden sentir-se aclaparades per les sensacions corporals i emocions associades amb el trauma.

La pràctica de l’Atenció Plena tradicional se centra en l’atenció plena del moment present, sense jutjar els pensaments o sensacions que sorgeixen. Però per a les persones que han experimentat traumes, l’atenció plena pot desencadenar records o emocions que són massa intensos de gestionar i es pot produir una retraumatització.

L’enfocament del Mindfulness Sensible al Trauma es va desenvolupar per abordar aquesta necessitat específica.

Amb aquest enfocament adaptem les pràctiques de Mindfulness tradicionals per crear un espai segur i donar suport a les persones que han experimentat traumes perquè puguin explorar la seva experiència interna sense sentir-se aclaparades.

El trauma pot afectar la capacitat d’una persona per sentir-se present i connectada amb el seu cos i les seves emocions. Amb aquesta pràctica ens centrem a ajudar les persones a desenvolupar una major capacitat per regular les emocions i respondre a l’estrès de manera més efectiva.

I jo? He patit algun trauma? Com ho puc saber?

Mindfulness sensible al trauma

Si bé és cert la immensa majoria de les persones no han experimentat un trauma com el normalment coneixem o surt per la televisió (una violació, un desastre natural, una guerra, etc.). Hi ha un tipus de trauma, anomenat “Trauma de Desenvolupament“, que ens ha afectat a moltes persones sense que en siguem plenament conscients.

Anomenem Trauma de Desenvolupament a l’exposició crònica i repetida a experiències estressants o traumàtiques durant la infància o l’adolescència.

Això pot incloure experiències com l’abús emocional o físic (cops o insults o menyspreus continus, etc.), la negligència (com ara no atendre les necessitats emocionals dels infants), l’abandó (per exemple, períodes de soledat, substitució de la presència paterna per pantalles), l’aïllament social (per exemple no atendre les necessitats de socialització o les llibertats individuals en les diferents etapes del desenvolupament), la violència domèstica, l’exposició a la violència a la comunitat (crits, cops, espais insegurs, etc.), entre d’altres.

El Trauma de Desenvolupament és diferent del trauma agut on el trauma és el resultat d’un esdeveniment traumàtic singular i intens.

En el trauma de desenvolupament els fets són de menor intensitat, però s’acumulen repetidament en el temps i pot tenir un impacte profund i durador en el desenvolupament emocional i psicològic d’una persona.

Aquestes experiències alteren la manera com una persona percep el món i a si mateixa i acostuma a manifestar-se en problemes d’ansietat o depressió, així com trastorns alimentaris, addicions, problemes de relació, entre d’altres.

El Mindfulness Sensible al Trauma pot ser especialment recomanable per a les persones amb Trauma de desenvolupament.

La pràctica s’enfoca en la sensació, l’elecció i la seguretat. Això fa que les persones recuperin un sentit de control i dignitat sobre el que realment són i el que realment volen.

Per a quines persones és recomanable no practicar mindfulness?

Mindfulness sensible al trauma

Tot i que el Mindfulness Sensible al Trauma està pensat perquè sigui una pràctica segura i en general, la pràctica de l’Atenció Plena pot ser beneficiosa per a la majoria de persones i es considera una tècnica segura, hi ha certes situacions en què és possible que no sigui recomanable practicar mindfulness sense la supervisió adequada.

En aquests casos cal sempre consultar al metge que estigui atenent al practicant i, si pot ser, un metge psiquiatre familiaritza’t amb el Mindfulness.


Alguns exemples inclouen:

  1. Persones amb trastorns psicològics greus: En alguns casos, la pràctica de mindfulnesspot ser contraproduent per a persones amb trastorns psicològics greus, com a trastorns psicòtics o trastorns de la personalitat. En aquests casos, es recomana que la pràctica sigui supervisada per un professional de la salut mental.
  2. Persones que estan experimentant una crisi emocional aguda: En situacions de crisi emocional aguda, com després d’un trauma recent o una pèrdua important, pot ser millor esperar que la persona s’estabilitzi emocionalment abans de començar la pràctica de l’Atenció Plena.
  3. Persones amb problemes de salut física: En alguns casos, la pràctica de l’Atenció Plena pot ser contraindicada per a persones amb certs problemes de salut física, com lesions cerebrals traumàtiques o malalties neurològiques avançades. En aquests casos, si s’estimés que la pràctica pot ajudar al malalt, és recomanable que aquesta sigui supervisada per un professional de la salut.
  4. Persones que estan prenent certs medicaments: Alguns medicaments poden interactuar amb la pràctica del Mindfulnessi poden augmentar el risc d’efectes secundaris. Per tant, és rellevant que les persones que prenen medicaments, especialment psiquiàtrics, consulteu al vostre metge abans de començar la pràctica de l’Atenció Plena.


Tornem a recalcar-ho. Si bé la pràctica de l’Atenció Plena és segura per a la majoria de les persones, sempre és recomanable parlar amb un professional de la salut abans de començar si es té alguna preocupació específica.


Si vols et pots posar en contacte amb nosaltres i et podrem derivar a personal mèdic psiquiàtric que podrà fer aquesta valoració.

Preus, durada i horaris de Mindfulness sensible al trauma

La durada, freqüència, horaris de les sessions de Mindfulness al Trauma i el preu s'acorden amb el professor o mentor al començament de les sessions d'Atenció Plena.

Posa't en contacte amb nosaltres per a saber quins professionals poden acompanyar-te i les seves condicions de treball.

Contacte

Posa’t en contacte amb nosaltres mitjançant el formulari, per Telegram, Whatsapp o email.

contacte:



Demana'ns hora a través del teu mòbil.

Atenem hores convingudes

Trucada o missatge de Telegram o WhatsApp

623 55 94 08

Scroll to Top